28/11/2013: Κύκλος συζητήσεων ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - 3η εκδήλωση: Από την αποικιοκρατία στο Άουσβιτς: η εξέλιξη του ρατσισμού στη νεότερη Ευρώπη


Με πρωτοβουλία διδασκόντων από τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με κεντρική θεματική «Ιδεολογήματα και Φασισμός. Γλώσσα, Ιστορία, Εκπαίδευση».
Τα φασιστικά μορφώματα βρίσκουν έρεισμα σε ποικίλα ιδεολογήματα,  τα οποία είναι επικίνδυνα διότι υπεισέρχονται μεν υπόρρητα αλλά επηρεάζουν άμεσα τις απόψεις και τις στάσεις του κόσμου. Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να εξετάσουμε με επιστημονικό τρόπο ιδεολογήματα που εστιάζουν στην ελληνική γλώσσα, ιστορία και στον ελληνικό πολιτισμό, ώστε να είμαστε σε θέση να τα εντοπίζουμε και να τα αντιμετωπίζουμε με τον ορθό λόγο. 
Η 1η εκδήλωση με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Γιάννη Βελούδη είχε ως θέμα διάφορα ιδεολογήματα γύρω από τη γλώσσα, ενώ η με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ψυχολογίας, Α.Π.Θ., έθιξε ζητήματα για το υπόβαθρο του φασισμού.
Η 3η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη, 28/11/2013, στις 19.00, στην αίθουσα 101 του παλιού κτιρίου της ΦΛΣ με ομιλητή τον Λουκιανό Χασιώτη, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., και πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο ο φασισμός εκδηλώθηκε ιστορικά.
Η 4η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 12/12/2013, στις 18.00 στην ίδια αίθουσα με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή Κυριάκο Μπονίδη του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. με θέμα τον ρατσισμό στην εκπαίδευση.